Perquè els infants tinguin una bona relació amb el menjar i adoptin unes pautes sanes vers l´alimentació i uns hà bits saludables de vida cal que revisem quin és l´exemple que com a adults estem afavorint desde casa o a l´escola.
Els infants actuen per imitació i amb l´exemple van aprenent com relacionar-se amb el món i adoptant alguns hà bits amb els que aniran creixent fins a arribar a l´edat adulta.
Molts adults amb infants a cà rrec es mostren molt preocupats perquè els més petits no mengen verdura, fruita… o simplement quan arriba l´hora dels à pats no volen tastar ni un mos.
Primer de tot és important que ens preguntem què és el que està menjant el nostre fill@ realment i què és el que li estem oferint i què no?
Moltes vegades caiem en la dinà mica d´oferir aliments superflus perquè mengin ¨alguna cosa¨ i aleshores entrem en una dinà mica força complexe.

Una vegada hagis respost a què és el que està menjant el vostre fill@ realment i què és el que li esteu oferint i què no? Pregunta´t també què esteu menjant vosaltres (adults) i quina és l´oferta que teniu al rebost/nevera?!
Els hà bits alimentaris es van adquirint desde el minut 0 de vida, aixà doncs cal que ens informem i decidim quina és la millor opció pels nostres nadons i com introduir l´alimentació complementà ria i, aixà mica a mica informar-nos i adaptar-nos a les diferents etapes del creixement.
Antigament no calia informar-nos massa de res pel que fa a l´alimentació, però actualment, hi ha tanta varietat, publicitat i interessos de les indústries alimentà ries que malauradament hem de posar-nos una mica el dia i valorar què és el que posem a la cistella de la compra i què no per alimentar-nos i oferir aliments saludables per a tota la famÃlia.
A continuació, et deixo alguns tips importants que hauries de tenir en compte per millorar l´alimentació dels més petits de casa:
- Predica amb l´exemple.
- Sempre que sigui possible Mengeu en FamÃlia.
- Els à pats han de ser estones relaxades. No li donis pressa: calma!
- Intenta establir un horari regular (no cal ser estrictes, però sÃ, marcar un horari aproximat pels à pats principals).
- No utilitzis pantalles o altres estÃmuls per distreure al teu fill@ durant els à pats. Perdem el caire social que caracteritzen aquestes estones i a més, no permetem que es posi consciència en l´acte d´alimentar-se.
- Planifica el Menú familiar/setmanal.
- No obliguis ni forcis a menjar (cap tipus d´aliment).
- Ofereix tots els grups d´aliments (Plat Saludable). Permet que ell escolleixi què menjar.
- Deixa que el teu fill@ decideixi si no vol menjar més.
- Mai facis servir l´alimentació com a premi o cà stig.
- Mengem per alimentar-nos. No tapis o evitis emocions del teu fill@ amb els aliments.
- Permet que, amb la introducció dels aliments, manipuli els aliments: aprenem amb el gust, l´olor i el tacte!
- Quan ja sigui més autònom permet que es serveixi ell el menjar (2-3 anyets?)
- Ofereix Plats variats i atractius.
- Entre hores! També ofereix aliments saludables. (Portar fruita, fruits secs… a la bossa, t´ajudarà a oferir bones opcions quan no estigueu a casa)
- A casa… tingues disponible aliments saludables. La fruita en un bol a la taula o tallada i a punt per menjar a la nevera et poden ajudar!
- L´aigua és la millor beguda.
L´alimentació no camina sola! Perquè el teu infant tingui uns bons hà bits de vida no descuidis espais/estones on pugui:
- Fer esport cada dia.
- Fer activitats a l´exterior, preferiblement a la natura.
- Descansar les hores necessà ries.
I sobretot, cuida i acompanya les seves emocions!
- Comparteix estones amb el teu fill@. Estigues present.
- Més amor/respecte i menys coses materials. Sovint es cansen de les joguines, de rebre abraçades i estones de moixaines amb els pares no (fins i tot quan són més grans).
- Predica amb l´exemple i sigues coherent amb el que vols transmetre.
Espero que t´ajudi aquesta nova entrada.
Segueixes alguna d´aquestes pautes o consells? Què és el que millor et funciona a casa?
Si ja heu entrat a dins d´aquest bucle de ¨no menjar res¨ o ¨oferir qualsevol cosa perquè mengi algo¨o… vols fer-me alguna pregunta o compartir la teva experiència, estaré encantada de llegir-te!
Molt interessant i més al pensar que els nostres nens són el futur i han D aprendre de tot. Grà cies!
Grà cies Carla, exacte, de fet en l´alimentació i en tot l´acompanyament que fem com a adults referents… L´exemple és bà sic. Que tinguis un bon dia! Et contacto després 😉
Les meves son molt especials per menjar.. I per mi es molt pesat! Grà cies per donar a coneixer el teu blog!
Grà cies per comentar Maria. Quan dius que són especials vols dir que no els hi agraden moltes coses i són força selectives? Si et ve de gust seguir-me a les xarxes i a la web normalment vaig penjant receptes, recursos … per mica a mica anar canviant d´hà bits! I si algun dia et veus ¨saturada¨i vols que xerrem, estaré encantada que parlem per telèfon 😉
Que gaudeixis del dia!!
A planificar menús mhaig de posar Jo!! Grà cies per tots els Consells, bonissims!!!
La planificació sempre ens pot ajudar 😉 Sovint només hem de trobar una estoneta el cap de setmana, per exemple, per fer el menú setmanal i una vegada el tens pensat i escrit tot és més fà cil! Si ho proves, ja dirà s! Grà cies per comentar.